Seppo Häkkisen blogi

10:30 15.1.2010

"Jo vakinainen tulo ja virka vaikka pienempikin, sitoo. Ken vielä siinä asemassa osoittautuu hankalaksi yleiselle rauhalle, hänelle annettakoon luottamustoimia. Komiteoissa, lähetystöjen jäseninä, toimittajina ja sen semmoisina on moni 'intoilija' taltutettu. Jos levottomuutta kuitenkin kestää edelleen, niin pitäisi ainakin lääninrovastin tai asessorin paikan riittää rauhoitukseksi. Mutta jos joku ei vielä siinäkään asetu, niin hänet on valittava piispaksi. Piispana on vaarallisinkin fanaatikko rauhallinen mies, jonka optimistista käsitystä kirkosta virallisena laitoksena ei mikään voi horjuttaa..."

Erästä tietoa esitelmään etsiessäni osui tänään sattumoisin silmiini edellä oleva, vuosikymmeniä sitten Vartija-lehdessä julkaistu professori Antti J. Pietilän arviointi.

Kieltämättä Pietilän poleemisessa väitteessä on perää. Harvoin minkään yhteisön tai yrityksen johdossa on nähty fanaatikkoja tai yhdenasian ihmisiä. Ääriliikkeet tekevät poikkeuksen, sillä ne perustuvat kärjistyksille ja yksinkertaiselle mustavalkoiselle ajattelulle. Tämä lainalaisuus toimii myös uskonnollisissa yhteisöissä ja kirkoissa.

Johtajan on katsottava kokonaisuutta. Hänen on perustehtävästä käsin arvioitava yhteisön kokonaisetua. Siksi esimerkiksi piispan tehtävään sopii erityisen hyvin nuoren Timoteuksen saama kehotus: ”Pysy sinä järkevänä kaikissa tilanteissa, kestä vaivat, julista evankeliumia ja hoida virkasi tehtävät.” (2 Tim. 4:5) Piispanviran hoitaminen ei ole hätähousujen ja hermoheikkojen hommaa.

Pietilän arviointi sisältää myös varteenotettavan varoituksen kaikille johtajille, meille piispoillekin. Väärään rauhaan ei pidä langeta. Intoa ei saa sammuttaa eikä kriittisyyttä unohtaa. Johtajan tehtävä on katsoa pitemmälle kuin muut. Hänen on nähtävä haasteet, odotukset ja ongelmat mahdollisimman ajoissa, jotta riittävän ajoissa olisi mahdollista tunnistaa mahdollisuudet ja voimavarat sekä etsiä ratkaisut. Vain siten yhteisö voi selvitä muutoksessa.

Blogia ei ole vielä kommentoitu

Palaa blogi-sivulle Kommentoi

Aiemmat blogit